HTML

Vizilófia

Friss topikok

  • Muhammad Balfas: @Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Az elkúró végül nem tudta teljesen szétkúrni az országot, ... (2018.10.19. 13:56) Migráns

Áruló haza

2017.07.13. 03:46 LustaBéka

Hosszú évek óta hallok róla, hogy milyen mértékben fordultak el Magyarországon az emberek a politikától. De a politika talán nem is jó szó, használjuk inkább a közéletet – ma már közösségi portálon véleményt nyilvánítani gáz, a macskával pózolás az ász.

És tényleg. Jómagam beszüntettem a blogírást, óvatoson osztom mások posztjait az arckönyvön. Ami amúgy igazolható – aki kvázi egyet ért, az gyáva még lájkolni is, aki nem, az meg a saját félelmeit óvandó inkább eltaposna, semhogy belegondolna, mit is írtam le, osztottam meg. Időarányosan exponenciálisan csökken az ismerőseim száma :S

 

Mostanában azonban a 10(szr:2)-farkú ebek lelkesedése rádöbbentett, hogy amíg nem sikerül elmenekülnöm erről a szemétdombról, addig lehetetlenség tökéletesen elszigetelnem magam a mocsoktól - és itt nem a tesó gazdaságos fényre gondolok -, ami nap mint nap ömlik rám, ránk.

 

Na de hogyan lehetséges ez? Hogyan ragadhattunk meg ebben a mentális posványban?

Ebben az országban elvileg két harmada a népességnek nem funkcionális analfabéta. (Értsd megért egy összetett mondatot.)

Akkor hogyan fordulhat elő, hogy tőmondatokat fogadnak el abszolút igazságként? Hogyan lehetséges, hogy egyszerű válaszokra vágynak bonyolult, összetett kérdésekben? Hogyan sajátíthatták el tökéletesen a duplagondolt anélkül, hogy akár csak hallottak volna Orwellről?

 

(Mondjuk én sem hallottam róla, simán csak elolvastam 2+1 könyvét, és amúgy javasolnám hozzátenni Huxley 'Szép új világát' is. 'Malevil', 'Állati elmék', 'Mesterségem a halál', ezek mi a f@szomra jók? - Nyilván tüzelni a világégés után :) )

 

Az én válaszom egyszerű: feudalista társadalom. Becslésem szerint kb. Mohács, nagy jóindulattal 1930. Ezt nem sikerült meghaladnunk. Itt az előrejutás a hűbérúr kegyétől függ. De hát „A magyar ember ilyen, nem találja a helyét, ha nem szaros a szája.” /Hofi/

Itt a portás hatalom. Mi ügyeskedünk. Nálunk a dolgokat 'okosba' oldjuk meg. Fel se merül, hogy a teljesítmény a valódi érték – csak ismeretség és lojalitás létezik.

Így aztán a népek személyek felé fordulnak, vezetőket keresnek maguknak elvek, értékek helyett.

 

Kis kitérő, hogy a szekértáborok hívei kedvükre gyűlölhessenek:

- A szegfüvesek: Itt-ragadt opportunisták szánalmas szénakazla

- A FiatalDemokratákSzövetségét feledettek: (fides jelentése: hit, bizalom, hűség == paternalizmus) Vérkommunista demagógián szocializált gerinctelen opportunisták gyülekezete + kdnp és külön Semjén Zsolt

- Fletoisták: Az orbáni cárizmus gyengített kivitelének hívei

- Cuki kopasz kutyák (értsd: náci vizsla): Lásd Fidesz, választási győzelem nélkül

- Genetikailag vissza nem igazolt háziasított farkas falka: Akik komolyan gondolják, hogy tíz év múlva is itt kéne éljünk (És itt ez a viccpárt - ne már!)

- A reszt: Ja, na ott még érdemes arcokat keresni, csak koncepcióra ne számítson az ember :)

 

És akkor visszatérve a személyekhez, vezetőkhöz: Hiszem és állítom, hogy egy adott társadalom hatalmi elitje nem meghatározza a vizsgált társadalom állapotát, hanem annak puszta visszfényeként jelenik meg.

Rendben, ezt én sem értettem, lefordítom: Nem a hatalomban lévőkkel van a baj, hanem azokkal, akik oda juttatták őket.

 

Nem állom meg: Mi kell ahhoz, hogy egy – morális szempontból - elhanyagolható törpe elmebaja lángba borítsa a világot? Hát a világ elmebaja :) (Gyengébbek kedvéért Napoleon, Hitler) És sajnos az orosz tél ugyan betesz az ilyen viktátoroknak, de a világ súlyosabb árat fizet az ilyen tévedésekért, mint az elfogadható lenne. Tanulni meg, mint emberiség, látszólag képtelenek vagyunk.

 

Következtetés: Szó nincs arról, hogy nálunk a demokrácia, az illiberalizmus, vagy bármilyen izmus megoldást jelentene. Itt változás akkor, és csak akkor lesz, ha majd a zemberek megértik, hogy egy projektnek nem lehet alkotmányos költsége, hogy az okmányirodában nem lehet előbbre kerülni csak mert Bözsike (Gizi, Lujza, Mihály bá /Gárdonyi/, ecetetrá) az ismerősöm. Ha majd világos lesz, hogy nem megkerülni érdemes az ÁLTALUNK alkotott szabályokat, hanem odatenni magunkat, és tisztában lenni a saját értékeinkkel.

 

Idézni érdemes, mert hihetetlen, de éltek már előttünk is okos emberek: 'A jogot nem adják, a jogot nem lehet kiérdemelni, a jog olyasmi, amit nem lehet elvenni!'

Jó reggelt!

 

Aztán majd eljöhet a kor, mikor a főnök unokahúga/öccse akkor diktálhat, ha tényleg ért hozzá.

Aztán majd eljöhet az a kor, mikor a sör nem ital, a medve nem játék és az asszony is ember.

Aztán majd eljöhet az a kor, mikor a bézs nem szín, de a szivárvány az.

És a végén ki lehet majd mondani, hogy én ugyan ateista vagyok, de annak a kurvával hetyegő, pusztában lófráló, begőzölt ácsnak azért rohadtul igaza volt.

'Love, bees, freedom, happiness' /Hair/

 

Addig azonban engedtessék meg nekem, hogy olyan állammal lopassam el az adómat, amelyik legalább megpróbálja elhitetni velem, hogy én egy polgár vagyok, nem pedig csak nyírni való birka!

 

„Balra el, medve üldözi.” /Lándzsarázó kapitány/

Szólj hozzá!

Címkék: politika közélet demokrácia filozófia gondolatébresztő f@szom

A bejegyzés trackback címe:

https://vizilofia.blog.hu/api/trackback/id/tr9712660369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása